вівторок, 21 квітня 2015 р.

Біг в історію

Гостьовий допис від мого коханого чоловіка про місця де ми зараз бігаємо (хто ще не здогадався бігаємо ми в мікрорайоні Північний - Миколайчука-Щурата-Голосківський цвинтар)

Якби Ви бігли 100 років тому...

Пробіжка починається на березі ставу, що зберігав воду для розташованого поруч водяного млина і йде долиною Збоїщанського потоку аж до самих... Ні, це тепер там “пам'ятники і надгробки”, а колись ця місцина називалась “Ставки” , бо від млина і вверх аж до Голосківського цвинтаря ставків було аж 5 ставків — від невеличких до повноцінних купально-рибальских. Довкола потоку у непролазних верболозах ще у 80-х роках ХХ століття у травні співало стільки солов'їв, що не було чути голосу співрозмовника. Інша назва — танкодром, полігон — 50-річної давності, з'явилася завдяки радянській армії і її “броньованому кулаку”.

У потоці жили риба і раки. Стави, з яких найбільший і найглибший — на місці сучасного стадіону — був популярним місцем для купання і добре знаним серед рибалок. 

Колись

фото нашого сусіда дядька Теодора


Зараз




Зараз після сильних дощів, природа бере своє





Траса пробіжки звивалася між пісками Львівської Сахари, де польська кіностудія у першій половині ХХ століття відтворювала ландшафти найбільшої в світі пустелі. З іншого боку — висота 324, вона ж — гора Баня, що була місцем найбільш кривавих боїв між Військом Польським і Вермахтом у 1939 році. 

Але повертаємось в наш час. Знову групуємось, крок за кроком біжимо, торуючи свій шлях в історію. Руки, ноги, підборіддя... І вчимо історію (тобто матчастину), намагаючись не роздушити метелика, з яким так необережно поводяться ось уже стільки років.
 

1 коментар: